Vijf tips om gemotiveerd te blijven als je een tijdje niet op wedstrijd kan

We hebben het bijna allemaal wel eens als (hobby)wedstrijdruiter; verlies van motivatie doordat we een tijdje niet op concours kunnen. Ik weet in elk geval dat dit bij mij elk jaar wel eens gebeurt. Meestal komt het omdat je ergens naar toe getraind hebt, maar je door omstandigheden niet kunt starten op een wedstrijd. Wanneer dat een of twee keer gebeurt, kunnen we dat vaak wel hebben. Zelf heb ik het afgelopen jaar zeker een stuk of 10 wedstrijden moeten afzeggen. Een paar door extreem weer (sneeuw, maar ook heftig onweer), door een kleine blessure van London die toch langer nodig had om te herstellen dan we dachten. Zelf heb ik door drukte een tijdje last gehad van extreme vermoeidheid, waardoor ik wél nog vijf keer in de week op het paard zat, maar het trainen niet fijn ging. Ook ik krijg dan uiteindelijk een enorme dip. In deze blog deel ik de tips die mij door een langere dip helpen.

  • Wees blij met wat je wél hebt

Okay, ik snap dat de eerste tip ook meteen de moeilijkste is. Want om je heen zie je wel anderen op wedstrijd gaan en met fijne resultaten thuis komen, terwijl jij bezig bent met de blessure van je paard. En ik weet ook dat er een heleboel ruiters zijn met een grote fanclub en meer paarden, die vaak ook meer kansen hebben om toch te gaan als een van hun paarden even minder gaat. Ook hebben ze altijd mensen om zich heen en ben jij misschien wel net als ik, vaak alleen. Maar toch: in de periodes dat ik een dip heb probeer ik nog meer te genieten van wat ik wel heb. Ook als ik 6 weken moet stappen met mijn paard London. Dan kijk ik naar zijn schattige kleine oren, of zijn gezicht als ik een appel voor hem bij me heb, en dan ben ik blij dat ik zo gezegend ben met een eigen paard en de (financiële) mogelijkheden om überhaupt een eigen paard te kunnen houden.

  • Berust in de situatie

Wanneer je even minder kan met je paard, of niet weg kan omdat je bijvoorbeeld geen vervoer hebt, berust dan in die situatie. Het leven is niet altijd eerlijk en soms gaan dingen gewoon anders dan we gepland hebben. Je paard kan er niks aan doen, je omgeving kan er niks aan doen, en jij kan er ook niks aan doen. Alleen de manier waarop je er mee omgaat. En goed om te weten: situaties zijn precies wat het woord zegt, namelijk situaties. Niks is blijvend, alles is tijdelijk.

  • Probeer andere dingen

Wat mij ook altijd helpt is even tijd nemen voor dingen die ik anders niet of nauwelijks doe met mijn paard. Een keer extra toiletteren, zijn stal en voerbak schoon schrobben, lekker samen aan de wandel; het is allemaal goed voor je band en zorgt ervoor dat je nuttig bezig bent. Het haalt letterlijk je gedachten weg bij de dingen die eventjes niet goed gaan.

  • Blijf trainen (zodra dat weer kan)

Hou op, schei uit! Ook ik weet dat het heel erg lastig is om te blijven trainen (of er weer mee te starten) wanneer het een tijdje niet lekker gaat. Zo heb ik in een mindere periode altijd moeite met oefeningen die anders veel beter lukken. Londen is een kei in het springen van verkeerde wissels als we allebei niet fit zijn. Laatst had ik in 28 van de 30 wissels een fout. Terwijl we de dag ervoor een serie om de 3 reden zonder fouten. Echt? Ja echt! Maar ik stop niet met trainen, ik train een tijdje dingen die wel fijn gaan of die helpen bij zijn lossigheid. Wanneer het gevoel weer goed is, dan pak ik de moeilijkere dingen weer op.

  • Schakel hulp in

Natuurlijk zou je, wanneer je terug bent naar de basis, dat allemaal zelf moeten kunnen. Want je hebt immers al meer/hoger/moeilijker gereden dan nu. Voorbeeld: ik heb 3 jonge paarden dezelfde wissels geleerd, dus zou ik met London echt geen fouten moeten maken. Misschien zijn het bij jou niet de wissels, maar is het normaal aandraven, of in de goede galop aanspringen, of misschien wel piafferen of over een kruisje springen. Dit is hoe we het voelen. Maar onthoud dat wat we voelen niet altijd is wat het is. Klinkt misschien vaag, maar elke situatie en elk paard is anders. Dus worstel je met iets wat je voor je gevoel makkelijk zou moeten kunnen? Neem les! Bij voorkeur bij iemand die snapt dat je even in een dip zit en je helpt met je zelfvertrouwen. We kennen allemaal de instructeurs die graag schreeuwen en je afbranden: die heb je niet nodig nu. Ga naar een instructeur met opbouwende kritiek en tips, zodat je na jouw les weer met een goed gevoel naar huis kunt.

Tot slot: hang in there my friend! Er komen ook weer goede tijden aan!

P.s. heb je vragen naar aanleiding van deze, of een van mijn andere blogs? Je kan me via de site whatsappen.

Berichten

berichten