Blog – Cursus ‘Werken aan de hand’

Als instructeur en ruiter vind ik het belangrijk om me te blijven ontwikkelen. Oude kennis af te stoffen en bij te spijkeren met nieuwe inzichten en bezig te blijven met de ontwikkeling van mijn leerlingen en mijn paard, maar ook de ontwikkeling van mijzelf. Daarom volg ik ieder jaar bijscholingen van de KNHS, maar ga ook wel eens naar lezingen of gewoon eens bij een clinic van een andere instructeur kijken. Daarnaast is mijn paard London geblesseerd en wil ik hem straks optimaal kunnen helpen bij zijn revalidatie. Daarom heb ik me opgegeven voor drie avonden cursus ‘Werken aan de hand’ bij Grand Prix amazone Hester Bischot van Stal Vreedenburgh in Dalen.

De motivatie

Een bijscholing bij de KNHS volgen als jurylid is verplicht, én als je als instructeur je licentie wilt behouden ook. Maar deze bijscholingen bestaan niet altijd uit onderwerpen die je als instructeur en ruiter interessant vindt. De paardensport heeft de afgelopen periode, door de coronamaatregelen, behoorlijk stil gestaan. Zo heb ik zelf niet gejureerd, weinig lesgegeven en door de blessure van London nauwelijks gereden. Met de cursus ‘Werken aan de hand’ wil ik uit mijn ‘winterslaap’ komen, kennis bijspijkeren en mijn paard London straks optimaal kunnen helpen in zijn revalidatietraject.

Hester: “Werken aan de hand is ook voor instructeurs een heel handige manier om bijvoorbeeld in lessen waar paarden slecht in de aanleuning komen, een stuk te ondersteunen. Wanneer je het op de goede manier toepast, kun je de ‘werking van het bit’ goed bij paarden uitleggen. De ruiter hoeft daar niet eens voor af te stappen”.

De theorie

Werken aan de hand is eigenlijk een manier om een paard te gymnastiseren zonder dat je erop zit. Ook is het een goede en leuke manier om een paard nieuwe oefeningen aan te leren. Het aanleren van schouderbinnenwaarts en travers gaan vanaf de grond namelijk veel sneller dan onder het zadel. En voor de ambitieuze ruiters onder ons; veel topruiters leren paarden de piaffe ook aan de hand aan. Hierdoor is er vaak minder last van stress. Hester: “Voor werken aan de hand heb je eigenlijk niet veel nodig. Een paard, een lange zweep, een hoofdstel en we raden beenbescherming aan (maar dat is niet verplicht). Tijdens de cursus vertel ik in het theorie gedeelte vooral waar je op moet letten, zoals waar je moet staan als je jouw paard aan de hand wilt laten werken en hoe je dat paard stilzet als hij wat te enthousiast wordt. Elke avond hebben we een korte theorie uitleg. In de eerste avond over de absolute basis, in de tweede avond over zijgangen en in de derde avond over verzameling”.

De praktijk

Tijdens de praktijkavonden maak ik gebruik van een paard dat bij Hester op stal staat. Dit omdat London nog geblesseerd is. Op de eerste avond mocht ik gebruik maken van Loire Atlantique (4 jaar, Ferdeaux x Tango) van Stal de Bonte Drie, die bij Hester in Dalen getraind wordt. Miranda Nouwens Brandt, eigenaresse van Stal de Bonte Drie: “Wij hebben vaker paarden bij Hester in training, omdat we een goede, gedegen opleiding belangrijk vinden. Ook werken aan de hand hoort daar wat ons betreft bij. We vinden het prima dat een van onze paarden daarbij gebruikt wordt, want ze moeten bij iedereen braaf zijn, zeker in de hand. Ook worden ze door werken aan de hand gegymnastiseerd én leren ze veel. Op onze eigen stal De Bonte Drie in Mussel houden wij ons vooral bezig met fokken en opfokken van jonge paarden. Veelal PRE maar sinds een tijdje fokken we ook met KWPN hengsten”.

Het vervolg

De komende twee weken staan in het teken van zijgangen en verzameling. Daarmee hebben we als cursisten natuurlijk de basisbeginselen van werken aan de hand gehad, maar belangrijker nog is het oefenen met je eigen paard. Hester: “En wat een mooie bijvangst van werken aan de hand is, is dat je een afwisseling in de training van je paard kan plannen. Ook kan je het meenemen voordat je met je paard gaat rijden, het hoofdstel zit immers al om”.

Berichten

berichten