Blog – Acht tips om goed je dressuurproef door te komen

Op elke wedstrijd waar ik kom, of dat nou als ruiter, coach, groom of jury is, hoor ik dezelfde dingen wanneer het resultaat van de wedstrijd niet is wat een ruiter gehoopt had. Jij kent ze vast ook. ‘Het ligt aan de jury’, ‘het ligt aan de bodem’, ‘het was te onrustig’ of ‘het paard luistert nooit op concours’. Zomaar wat voorbeelden. En tuurlijk, omstandigheden uit de omgeving waar we geen invloed op hebben, hebben soms zeker invloed op het eindresultaat. Ook beschikt niet iedereen over een top dressuurpaard én zijn we allemaal geen Charlotte, Edward of Hans-Peter. Maar hoe zorg je er dan voor dat je wél, een voor jou, goed resultaat neerzet? Ondanks dat ik mijn paard natuurlijk fantastisch vind, is ook hij niet opgewassen tegen het dressuurgeweld dat we in de Z vaak tegenkomen. Toch lukt het me meestal wel een goed resultaat neer te zetten. Hoe ik dat doe? Ik zet mijn tips hieronder voor je op een rijtje.

  • Ken je proef

Het klikt zo simpel; ‘ken je proef’.  Toch kom ik met grote regelmaat tegen dat ruiters naar hun lezer tijdens de proef schreeuwen “Wat?” of inmiddels al verkeerd zijn gereden. Zonde van je punten, want het levert je twee strafpunten op. En als je daardoor net geen winstpunt hebt, is dat helemaal zuur.  Zelf leer ik mijn proeven altijd uit mijn hoofd. Dat betekent dat ik de week voor concours met het proevenboekje en een kladblok de proeven teken totdat ik ze uit mijn hoofd ken. Gaat er dan wat mis in je proef? Dan weet je in elk geval welke oefening daarna komt en kan je je daar weer volledig op richten. En aan het eind van de proef: groet met overtuiging! Niet een laf handje naar achteren, maar een strakke arm en zet je winnaarshoofd op. Je hebt het geflikt!

  • Neem les

Het is waar: jaloezie en afgunst komen helaas enorm veel voor in onze sport. Het zorgt ervoor dat we ons als ruiter soms extra kwetsbaar voelen en graag laten zien dat we het allemaal ‘zelf en alleen’ kunnen. Gek genoeg hebben de topruiters daar niet zoveel last van. Op de grote concoursen worden ze elke dag bijgestaan door hun trainer of coach. Ook hebben ze vaak meerdere dagen in de week les om het beste uit hun paard en zichzelf te halen. Waarom zou jij het dan allemaal alleen moeten kunnen?

  • Accepteer (ongevraagde) hulp en advies

Wis je dat er ook veel ruiters zijn die wel het beste met je voor hebben? Dat een tip soms ook echt een goedbedoelde tip is? Ik vind het best prettig als iemand van stal aangeeft dat mijn paard bijvoorbeeld zijn wissel in 2 delen springt, dan kan ik dat nog eens oefenen. Dus lange tenen intrekken en accepteer de hulp. Het kan je zomaar een stuk verder helpen!

  • Train regelmatig en wees consequent

Gek genoeg zijn er veel ruiters die alleen veel trainen net voor een concours. Een paard begrijpt dat niet. We verwachten weken lang niks en dan moet het ineens gebeuren. En niet alleen begrijpt hij het niet, ook kan het best link zijn om een ongetraind paard ineens volop te trainen. Paarden kunnen daar flink ziek van worden. Dus maak een schema en hou je eraan. De andere kant komt trouwens ook voor; ruiters die 6 keer in de week altijd minimaal een uur per dag zwaar trainen waarbij er nooit tijd is voor een stukje ontspanning voor paard en ruiter. Vaak helpt het je niet, en komen jij en je paard gestrest de ring in. Zelf rij ik ongeveer 5 keer per week, waarbij ik 2 of 3 dagen volop train en de andere dagen vooral werk aan lossigheid en de basis.

  • Las af en toe een wedstrijdpauze in

Week na week op concours gaan en altijd met dezelfde lage punten thuis komen, het brengt jou en je paard helemaal niks (behalve onzekerheid en frustratie). Zelf ga ik vaak niet meer dan 2x per maand op concours. Ook ga ik niet met 10 winstpunten over naar een nieuwe klasse, maar pas op het moment dat ik een proef in de hogere klasse thuis echt fijn kan rijden. Ook las ik af en toe een wedstrijdpauze in; het moet natuurlijk wel leuk blijven voor mijn paard en mij.

  • Regel alles waar je invloed op hebt

Zorg dat je goed voorbereid op wedstrijd gaat. Dus leg je spullen van tevoren klaar, zorg dat je paard er tiptop uit ziet. Check of je vervoer voor elkaar is en vertrek op tijd. Klinkt simpel, maar het voorkomt een hoop stress.

  • Rij voor jezelf

Goed om te onthouden: jij rijdt voor jezelf door die ring. Niet voor je partner, je trainer, je ouders of de andere deelnemers. Maar voor jezelf. Omdat jij het leuk vindt. En als je het dus niet leuk vindt om wedstrijden te rijden, doe dat dan niet. Wat anderen vinden of hoe andere ruiters presteren is totaal niet belangrijk. Het allerbelangrijkste is plezier in de sport, of dat nou in de wedstrijdring is of in het bos. Het gaat erom dat jij en je paard happy zijn.

  • Wees niet teleurgesteld

Ook ik heb wel eens dat punten tegenvallen, dat heeft elke ruiter. En natuurlijk baal je daarvan. Als het goed is, stimuleert het je uiteindelijk om de volgende keer nog beter te rijden. Blijf niet teleurgesteld, daar heb je niks aan. Een wedstrijd is een momentopname. Volgende keer beter!

Berichten

berichten